POLICY FÖR UTHYRNING I ANDRA HAND

Föreningens intresse är att medlemmarna själva bor permanent i sina lägenheter. 

Om du vill hyra ut din lägenhet måste du alltid ha styrelsens tillstånd. Förutsättningen för att styrelsen ska godkänna uthyrningen är att du har en anledning att vistas på annan plats under viss tid, dvs. att du har skäl att hyra ut. Skäl kan vara studier eller arbete utomlands, vård av anhörig eller att du vill pröva att flytta ihop med din partner. Vidare kan det vara godtagbart att på grund av ålder eller sjukdom behöva vistas på vårdhem eller militärtjänstgöring. Fängelsevistelse är också ett giltigt skäl. Vidare kan det vara giltigt skäl att köpa en bostadsrätt i syfte att bosätta sig i vid pension om detta ligger ett par år fram i tiden. Alla skäl är dock inte godtagbara. Att exempelvis köpa en lägenhet och sedan hyra ut den för att tillgodogöra sig hyra, utan att själv bo i lägenheten, behöver inte godtas av föreningen. Klart är också att skäl som varit godtagbara kan försämras över tid. Det är inte ovanligt att föräldrar köper en lägenhet för att i sin tur hyra ut den till eget barn eller till föräldrar som behöver bostad. Detta betraktas också som en andrahandsuthyrning och måste godkännas av styrelsen.

Skicka ansökan till förvaltaren. 

Föreningen har rätt att ta ut en årlig avgift av den som hyr ut sin bostadsrätt. Avgiften ska fastställas till högst ett årligt belopp om 10 % av prisbasbeloppet, f n 5 250 kr. Avgiften proportioneras mot kortare uthyrningstid. Vidare godkänns endast andrahandsuthyrningar på längre tid än 6 månader. Uthyrning till juridisk person godkänns inte. Om en ny andrahandshyresgäst flyttar in ska en ny ansökan skickas in, även om detta sker under den period som tillstånd redan beviljats för. För godkännande vid uthyrning i andra hand följer föreningen bostadsrättslagen samt hyresnämndens policy. 

 

Ansvar för lägenheten under uthyrningen

Även när lägenheten är uthyrd i andra hand är medlemmen alltid ansvarig gentemot föreningen för alla sina förpliktelser, t. ex. att månadsavgiften betalas i tid, att grannarna inte utsätts för störningar och att vårdnadsplikten gentemot bostadsrättsföreningen upprätthålls. Föreningen har inga juridiska krav i relation till andrahandshyresgästen. Om något händer kan föreningen skicka en anmodan om rättelse eller krav till medlemmen. Det är då dennes ansvar att säkerställa att problemet upphör. Det är dock viktigt att styrelsen har kontaktuppgifter till andrahandshyresgästen. I det dagliga arbetet i föreningen kan det finnas tillfällen när styrelsen behöver prata med andrahandshyresgästen eller komma in i lägenheten för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen ansvarar för. Är medlemmen inte nåbar under perioden som lägenheten är uthyrd i andra hand, är det lämpligt att kräva att medlemmen utser en kontaktperson med fullmakt. 

 

Otillåten uthyrning i andra hand 

Om du hyr ut lägenheten utan styrelsens tillstånd kan det leda till att du blir uppsagd och lägenheten blir tvångsförsåld. Om du har fått avslag av styrelsen kan du få frågan prövad i hyresnämnden. 

 

Observera 

Föreningen godkänner en uthyrning enligt ovanstående under förutsättning 

  •  att intyg på skälet för uthyrning inkommer till föreningen 
  • att medlemmen har för avsikt att återflytta till lägenheten 
  • Korttidsuthyrning/ Air BNB tillåts ej.

 

Att tänka på för medlemmen vid uthyrning 

· att inkomma i god tid med ansökan till föreningen 

· att medlemmen alltid har fullt ansvar för lägenheten 

· att ett kontrakt upprättas mellan medlemmen och hyresgästen 

· att tillståndet gäller i 12 månader och sedan måste förnyas.